پنج‌شنبه, 2 بهمن 1399
پیام رئیس دانشگاه به مناسبت هفته پژوهش و فناوری

هفته پژوهشی و فناوری گرامی باد

پیام رئیس دانشگاه به مناسبت هفته پژوهش و فناوری

دکتر پیمان افراسیاب، رئیس دانشگاه زابل طی پیامی به مناسبت فرارسیدن «هفته پژوهش و فناوری»، راهبرد پژوهش را تبیین نمود. متن این پیام به شرح ذیل است:

تحقیق و پژوهش، شاکله و شیرازة دانش بشری و ابزاری قدرتمند در غلبه بر تاریکی جهل و گشودن راه پیشرفت است. گرچه تبلور مفهومِ دانش در دانشگاه شکل می‌گیرد، اما دیرزمانی است که سیل خروشان علم، متاثر از تحول نیازهای بشری در تبدیل علم به ثروت، از شاهراه اصلی خود در شریان‌های فرعی اما قدرتمند، طغیان نموده است. اغلب دانشگاه‌ها در سراسر جهان به شکلی نوین استحاله یافته و در دل خود هسته‌های مسئله‌محور را به وجود آورده‌اند. این رویکرد نیز مدتی است در دانشگاه‌های بزرگ و کوچک ایران مورد توجه قرار گرفته و به همین دلیل است که هر روز اخبار تازه‌ای از دستاوردهای علمی منتج به ثروت و پیشرفت ملموس در حل مسائل مختلف به گوش می‌رسد.

موج نخست رشد علمی کشور با ثبت آمار بالای انتشار مقالات پژوهشگران ایرانی در مجلات معتبر جهانی بسیار قابل توجه و شایسته قدرشناسی است. بدون شک، این دستاورد با وجود رقابت شدید علمی با محققان تراز اول جهان، برخوردار از امکانات و فناوری روز، نقطه عطفی در توانمندی دانشمندان و دانش‌ورزان ایرانی است که خوشبختانه در مجموعه دانشگاه زابل نیز حضور دارند. در این مرحله بایستی بکوشیم تا ضمن تلاش برای تداوم و تکرار این برتری، به موج نه‌چندان جدید دانش‌پردازی بپیوندیم. بخشی از آن‌چه ذاتا، نه تنها در کشور، بلکه در همه جای جهان برعهده دانشگاه و پژوهشگران دانشگاهی نهاده شده، حل معادلات و فرایندهای ناظر بر حل مسائل جامعة پیرامونی یا به نوعی همان «تحقیقات کاربردی» است که به عنوان بخشی از وظایف کنونی دانشگاه، تنها در حیطه توانمندی متخصصانی است که ضمن توسعه مرزهای دانش، همواره نیم‌نگاهی به راه حل چالش‌های موجود در جامعه با تکیه بر دانش ناب خود دارند. همین طیف از متخصصان، تشکیل دهنده هسته‌های پژوهشی و ناظم بر سایر اجزای آن بوده و قادرند با آنچه به عنوان شبکه علوم کاربردی در کشور مطرح شده اتصال برقرار کنند.

در حال حاضر، رویکرد کنونی دانشگاه به طور اجتناب‌ناپذیری مبتنی بر ممارست در تقویت تحقیقات کاربردی، منعطف به مسائل و مشکلات جامعه در قالب‌های مختلف چه به شکل «هسته‌های پژوهشی» مستقل و یا مورد حمایت در مرکز رشد دانشگاه می‌باشد. همین راهبرد با «تاسیس مرکز جامع نوآوری» و تمرکز حمایت از فعالیت‌های مفید اما پراکنده در دانشگاه و منطقه تبیین شده و انتظار می‌رود داشته‌ها و توانمندی‌های علمی محققان مجرب دانشگاه به این مسیر معطوف و مجذوب گردد. علاوه بر «ماموریت‌های اصلی» و تعریف شده دانشگاه در حوزه‌های «کشاورزی، منابع طبیعی و انرژی‌های نو»، همه نوع فرایند تولید مبتنی بر دانش با «قابلیت تجاری‌سازی» و تفسیر رفتار بازار هدف، مشمول حمایت جدی دانشگاه از مرحله ایجاد ساختار گرفته تا حمایت اعتباری در این راهبرد گنجانیده شده است. بدون تردید تقویت «تعاملات علمی ملی و بین‌المللی» چه در علوم بنیادی و خصوصاً در بستر راهبرد اصلی دانشگاه جزء لاینفک برنامه‌های پژوهشی این مجموعه از وزارت علوم خواهد بود.

اعضای هیات علمی به عنوان اجزای اصلی «حفظ پویایی علمی» دانشگاه ضمن عمل به وظایف جاری خود، بایستی به شکلی یکپارچه نقش خود را در تحقق این راهبرد تبیین نموده و به مرکزیت یا در پیرامون هسته‌های علمی، هدفی منسجم برای خود برگزینند. به همین ترتیب کل بدنه مدیریتی  پژوهش در دانشگاه نیز موظف به بازآراییِ روزآمد ساختارها و فرایندها برای تسهیل و تکمیل حرکت مجموعه علمی دانشگاه در این مسیر هستند. تعامل مستقیم و مواجهه مستمر این دو بخش، لازمه ظهور شفافیت در نقاط ضعف و قوت بدنه علمی و ضامن اکتساب دستاوردهایی است که انشا‌ا... از بطن سرمایه‌های عظیم صرف شده در این دانشگاه خواهند درخشید.

پیمان افراسیاب

رئیس دانشگاه زابل