منطقه سیستان در شمال استان پهناور سیستان و بلوچستان، با برخورداری از تاریخی کهن در شرایط جغرافیایی و موقعیت ژئوپلیتیکی خاص و با اهیمت قرار دارد. این سرزمین در طول تاریخ، دستخوش حوادث گوناگون بوده است و مردمان آن علیرغم رویارویی با مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و سیاسی؛ همواره با مقاومت، بردباری و ماندگاری خود، نقش اساسی در حفظ مرزها و تأمین امنیت ایران ایفا نموده اند. گسترش مشکلات در ابعاد محیطی، به بروز پدیدههایی نظیر اقلیم فراخشک، خشکسالیهای دورهای، طوفانهای شن، گرد و غبار، ماسههای بادی و شنهای روان، کمآبی و بعضاً سیلابهای کلان منجر شده است و افزون بر آن، خشک شدن تالابهای بینالمللی هامون به واسطه کاهش یا قطع جریان آب در رودخانه هیرمند و سایر رودخانههای واقع در حوضه هیرمند، احداث سدها، بندها و ایجاد کانونهای مصرف متعدد بر مسیر این رودخانه توسط کشور همسایه و مدیریت نامطلوب که بر کنترل و مدیریت آب ورودی زیرحوضه هیرمند سفلی و منطقه سیستان اعمال می شود، باعث شده این سرزمین تاریخی که زمانی عرصه ظهور اولین حکومتهای ایرانی (پیشدادیان و کیانیان) در تاریخ این مرز و بوم بوده است، اکنون در وضعیتی قرار گیرد که توجه به توسعه و آبادانی و در یک کلام رویینتنسازی آن بیش از پیش ضرورت یابد.
واژه رویینتن به معنای استوار، آسیبناپذیر و نیرومند، صفت و لقب اسفندیار شاهزاده کیانی در تاریخ اسطورهای و حماسی ایران بوده است. معنی این لقب، آن است که گویی تن او از روی بوده و تیر و شمشیر بر آن اثر نمیکرده است. بنابراین، روئینتنی حالتیاست که هر کس یا چیزی که دارای آن باشد هیچ حربهای بر استواری او آسیب نمیرساند و بدین طریق با رویینتن شدن، شکستناپذیری و آسیبناپذیری تحقق مییابد.
تحت شرایط یاد شده، اهمیت جمعآوری، معرفی و انتشار مطالعات و پژوهشهای انجام شده در حوزههای مختلف مرتبط با رویینتنسازی سیستان برای دستیابی به شناختی جامع در ابعاد مختلف از منطقه، که بتواند مبنای طراحی استراتژی ها، سیاست ها، برنامه ها و راهکارهای عملیاتی شود و تابآوری و آسیبناپذیری منطقه سیستان در برابر مشکلات را افزایش دهد، بیش از پیش مورد نیاز است. با این نگرش «کنفرانس ملی رویینتنسازی سیستان» توسط دانشگاه زابل و وزارت نیرو در تاریخ 29-30 اردیبهشت 1400 با هدف شناسایی، ارزیابی و تحلیل جامع ابعاد مختلف اقلیمی، محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، تاریخی و ظرفیتها و مزیتهای منطقه سیستان در دانشگاه زابل برگزار خواهد شد تا با اتکاء به دستاوردهای علمی ارئه شده در کنفرانس؛ برنامهها و راهکارهای عملیاتی برای نیرومندی و تقویت تابآوری سیستان در برابر مشکلات و مخاطرات جغرافیایی، محیطی و اجتماعی و در مجموع روئینتنی منطقه، تعریف شوند.
برای اطلاعات بیشتر درباره کنفرانس، به وبسایت roeintansistani.uoz.ac.ir مراجعه شود.