جمعه, 24 مرداد 1399
     ۱۳۹۷/۱۲/۱۸
برگزاری آیین مقدس درختكاری در دانشگاه زابل

بسم الله الرحمن الرحیم

متن سخنرانی دکتر احمد پهلوانروی رئیس دانشکده منابع طبیعی در همایش دانشجویی روز درختکاری در سالن آمفی تئاتر دانشکده

سپاس و ستایش پروردگاری را سزاست که جان پاک لطیفه صنع اوست

عرض سلام و احترام به محضر حضار محترم، میهمانان گرامی و بزرگوار

هفته منابع طبیعی و روز درختکاری مبارک

منابع طبیعی کشور بنابر قانون و شرع مقدس اسلام جزء انفال محسوب می شود . با مراجعه به آیات و روایات اهل بیت اهمیت حفظ منابع طبیعی و زمین مورد تاکید ویژه قرار گرفته است .

اهمیت و ارزش منابع طبیعی

منابع طبیعی تجدید شونده مانند آب، خاک، جنگل و مرتع که امروزه در محافل علمی از آن با عنوان بستر حیات انسان ها و زیربنای توسعه پایدار جوامع نام برده می شود، نگین سرسبزی است که نه فقط به نسل حاضر، بلکه به تمامی نسل های آینده کشور تعلق دارد و باید به خوبی حفظ و به آیندگان سپرده شود.

خداوند متعال در سوره الرحمن  )10) می فرماید  زمین را برای همه انسان ها آفریدم . پس متعلق به گروه و قشر خاصی نیست و همه در قبال این زمین و منابع طبیعی مسئول هستیم در آیه دیگری پروردگار حکیم می فرماید : او خدایی است که شما را از زمین )خاک (آفرید و فرمان به آبادانی آن داده است

پس وظیفه اصلی ما  در مقابل زمین و خاک آبادانی آن و مقابله با هر گونه تخریب می باشد .امروزه در قرن 21 چالشهای متعددی انسان ها را مورد آسیب قرار داده است که از مهمترین آن ها چالش کمبود آب ، آلودگی هوا و بهداشت می باشد . وقتی  به این معضلات نگاه می کنیم می یابیم که حفظ منابع طبیعی ، درختان و مراتع می تواند هر سه معضل را حل کند .
از بین رفتن درختان و منابع طبیعی بنابر تحقیقات پژوهشگران حوزه منابع طبیعی در افزایش عصبانیت و استرس  ، دیابت ، چاقی و کمبود خواب تاثیر به سزائی خواهد داشت . منابع طبیعی قطعا  یک امر فرا نسلی  و فرا مرزی است از بین رفتن مراتع  وجنگلها  و بیابان زائی می تواند در بلند مدت هوا را آلوده و تولید ریزگرد کند در حال حاضر، سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که 92 درصد از جمعیت جهان در معرض آلودگی خطرناک هوا قرار دارند.  درختکاری، صدقه جاریه  بيش از ۸۰۰ آيه در قرآن به اهميت درخت و گياهان اشاره دارد

رسول خدا صلی الله علیه و آله می‌فرمایند: هيچ مسلمانى نيست كه درختى را در زمين بنشاند يا زراعتى را كشت كند، و انسان يا پرنده يا چرنده اى از آن بخورد، مگر اينكه براى او صدقه اى محسوب شود

مقام معظم رهبری می‌فرمایند: فرهنگ منابع طبیعی باید به معارف عمومی تبدیل شود و خواستار اهتمام همگانی بیشتر در خصوص پاسداری از فضای سبز شدند و شعار «هر ایرانی یک درخت» را بعنوان شعاری مناسب برای ترویج امر درختکاری در کشور در نظر گرفتند. مهم ترين هدف برگزاري هفته منابع طبيعي و آبخيزداري فرهنگ سازي و ترويج و احياي منابع طبيعي و جلب توجه مردم به اين مهم  است. رهبر معظم انقلاب فرموده اند فرهنگ منابع طبيعي بايد به معارف عمومي تبديل شود،

اهمیت منابع طبیعی و درختکاری از دید کارشناسی کارکردهاي منابع طبيعي خصوصا در حفظ منابع پايه ازجمله آب و خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار است.نزولات آسماني هم در کشور ما پيامدهاي تغيير اقليم است و عدم تعادل بين محيط‌ زيست و انسان قطعاً بحران‌هايي را به دنبال خواهد داشت  هر هکتار توانايي مقابله با بيش از 60 تن ريزگرد را دارد که علاوه ‌بر آن تلطيف هوا و و مناظر زيبا از ديگر مزاياي آن است.

تعادل محيط‌ زيست و منابع طبيعي با انسان‌ها منجر به توسعه فعاليت‌هاي کشاورزي،‌ صنعتي و خدماتي، حفظ ذخاير، امنيت زيست محيط و تعادل اکوسيستم در کنار توليد گياهان دارويي خواهد شد. تنوع اقليمي در جهان 13مورد است که 11 مورد آن در ايران وجود دارد، به‌طوري که به لحاظ تنوع ژنتيکي گياهي و جانوري جزو 5 کشور اول در دنيا هستيم و 2 هزار و 300 گونه گياه دارويي در ايران وجود دارد که کم ‌نظير است.

بخش قابل توجهي از نيازهاي انسان‌ها از گياهان و درختان تأمين مي‌شود چراکه خداوند مجموعه نيازهاي جامعه و انسان را از ساير موجودات ازجمله گياهان و جانوران قرار داد که به‌طور مستقيم و غيرمستقيم به منابع طبيعي بستگي دارند.

براي کنترل بحران آب و جلوگيري از تخريب محيط‌ زيست و خاک و عرصه‌هاي منابع طبيعي بايد حضور گسترده مردم و مشارکت جدي آنان وجود داشته باشد و اميدواريم دولت و مجلس توجه بيش‌تري در اين حوزه داشته تا نهايت ايراني سرسبز و سربلند شاهد باشيم باید فرهنگ‌سازی عمومی و ترویج فرهنگ منابع طبیعی را برای تحقق اهداف حفاظت، احیا و توسعه پایدار منابع طبیعی، گسترش و بسط داد. همچنین باید به جنبه‌های اقتصادی جنگل‌ها و اثرات موثر آنها در ایجاد اشتغال و تامین نیازهای اجتماعی کشور توجه ویژه نمود.