وبینار "مزیتهای استانی سیستان و بلوچستان برای تولیدات باغبانی" روز سه شنبه مورخ 99/9/25 ساعت 14-12 برگزار شد. این نشست در راستای طرح دانشگاه زابل در زمینه مزیتهای استانی دفتر ارتباط با جامعه و صنعت؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بصورت مجازی برگزار شد که بیش از هشتاد نفر از محققان، دانشجویان و کارشناسان از سراسر استان و دیگر نقاط کشور در آن شرکت نمودند. در آغاز نشست جناب آقای دکتر افراسیاب ریاست دانشگاه زابل ضمن خوش آمد گویی و تشکر از سخنرانان این نشست علمی، بیان کرد که نشست "مزیتهای استانی سیستان و بلوچستان برای تولیدات باغبانی" نخستین نشست علمی دانشگاه مرتبط با توسعه باغبانی در استان سیستان و بلوچستان می باشد. ایشان به اهمیت ارتباط علمی میان محققان دانشگاه و مسئولین اجرایی وزارت جهاد کشاورزی و سازمانهای تابعه اشاره نمود و بیان کرد دانشگاه زابل میتواند در زمینه انجام پروژه های تحقیقاتی مرتبط با گیاهان کشت بافتی، سازگاری گونه های گیاهی به تنشهای محیطی و کشتهای گلخانها با وزارت جهاد کشاورزی و سازمانهای وابسته در راستای اهداف توسعه باغبانی استان همکاری داشته باشد.
دکتر عرفانیان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه زابل به تغییر رویکرد پژوهشی در دانشگاهای نسل چهارم اشاره نمود و بیان کرد که پژوهش باید مبتنی بر ایجاد ثروت و فناوری باشد. ماموریت امروز دانشگاه ها انجام تحقیقات کاربردی است که نتایج این پژوهش ها منجر به توسعه جامعه و بهبود زندگی شهروندان گردد.
دکتر رحیمیان، عضو هیات علمی گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز دانشگاه زابل در مقدمه برای شروع گفتگوی تخصصی پیرامون مزیتهای استانی سیستان و بلوچستان برای تولیدات باغبانی بیان کرد که موقعیت منحصر بفرد استان از نظر تنوع اقلیمی، پراکنش جمعیت، نیروی کار مستعد، دسترسی به آبهای آزاد و همجواری مرزی با دو کشور افغانستان و پاکستان مزیتهای بی بدیل استان هستند که میتوان برای توسعه باغات میوه، تولید خارج از فصل سبزی ها، گلها و محصولات گلخانه ها و تولید گیاهان دارویی از این مزیتها استفاده بهینه کرد. دکتر زینلی مشاور معاون وزیر و مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این نشست، تولیدات ارگانیک را از مزیتهای گیاهان دارویی استان و منطقه برشمرد و بیان کرد که هدف گذاری وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی با حمایت یارانه نهال و وامهای کم بهره، حمایت از راه اندازی و توسعه کارگاه های کوچک مقیاس فرآوری گیاهان دارویی، تولید اسانس میوه هایی مانند پرتقال، موز ، انبه برای صادرات و همچنین خرید گیاهان دارویی از کشورهای پاکستان و افغانستان و عرضه آنها به کشورهای اروپایی است.
دکتر جلالی معاون مدیرکل میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری سخنران دیگری بود که در این نشست حضور داشت و بیان کرد پیرو دستور مقام معظم رهبری در خصوص جلوگیری از واردات میوه های لوکس و گرمسیری، توسعه باغات گرمسیری و بهره گیری از ظرفیتهای مناطق گرمسیری استان سیستان و بلوچستان برای تامین نیازهای کشور به تولیدات میوه گرمسیری در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. محصولات هدف برای توسعه باغات گرمسیری و نیمه گرمسیری به ترتیب اولویت شامل: خرما، موز، انبه، کنار، گواوا، اناناس، جیگو، انار و مرکبات هستند و برنامه های آینده در زمینه توسعه باغات میوه گرمسیری و نیمه گرمسیری را شامل: قرارداد پروتکل تولید ارقام تجاری خرما و نهال کشت بافتی، طرح توسعه کشت سالم و ارگانیگ و رفع مشکل از ایستگاه تخصصی میوه های گرمسیری استان بیان کرد.



